- Κελέβη ή Σουλαουέσι
- (Celebes ή Sulawesi). Νησί (191.671 τ. χλμ., 14.946.488 κάτ. το 2000) της ανατολικής Ινδονησίας, ένα από τα μεγαλύτερα του Μαλαϊκού αρχιπελάγους. Βρίσκεται Α της Βόρνεο (από την οποία χωρίζεται με το στενό Μακάσαρ) και Δ των Μολούκων. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη Ουτζούγκ Παντάγκ. Έχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σχήμα, με τέσσερις δακτυλωτές χερσονήσους, οι οποίες χωρίζονται από τους κόλπους Μπόνε, Τόλο και Τομίνι (ή Γκοροντάλο). Το έδαφος είναι ορεινό, με πολλά ενεργά ηφαίστεια. Οι υψηλότερες κορυφές είναι τα όρη Ραντεμάριο (3.440 μ.) και Ραντεκομπόλα (3.455 μ.). Επίσης, υπάρχουν πολυάριθμες λίμνες· η μεγαλύτερη είναι η Τοβούτι και η εντυπωσιακότερη η Τοντάνο, η οποία έχει καταρράκτες. Μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Σαντάγκ, που είναι πλωτός από μικρά πλοία.
Το κλίμα του νησιού είναι τροπικό. Εξαιτίας όμως της θάλασσας και του υψομέτρου, οι θερμοκρασίες μετριάζονται. Οι βροχοπτώσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 2.500 και 3.000 χιλιοστών, κατανέμονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους στα Β, ενώ στα Ν είναι πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του μουσωνικού κλίματος, εξαιτίας του οποίου οι βροχές αφθονούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Εξαιτίας της ιδιάζουσας θέσης της Κ. μεταξύ Ασίας και Αυστραλίας, η πανίδα της, αρκετά διαφορετική από της υπόλοιπης Ινδονησίας, μπορεί να συγκριθεί περισσότερο με εκείνη της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αιλουροειδή και παχύδερμα, ενώ στην περιοχή ζει ο μπαμπουίνος χωρίς ουρά, το μπαμπιρούσα (είδος που μοιάζει με χοίρο), το ανόα (είδος μικρόσωμου άγριου βοδιού που συναντάται μόνο στην Κ.), ορισμένα σπάνια είδη παπαγάλων και αρκετοί κροκόδειλοι.
Η γεωργία είναι περιορισμένη λόγω της ορεινής φύσης του εδάφους. Στα καλλιεργούμενα προϊόντα περιλαμβάνονται κόπρα, μπαχαρικά, τροπικά φρούτα, καλαμπόκι, ρύζι, καπνός, γλυκοκαπατάτες και ζαχαροκάλαμο. Ο καφές καλλιεργείται σε περιορισμένη κλίμακα, ωστόσο είναι άριστης ποιότητας. Επίσης, υπάρχουν βιομηχανίες μαργάρου.
Οι κάτοικοι ανήκουν στη μαλαϊκή φυλή, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν και φυλετικές ομάδες αυτοχθόνων. Η μεγαλύτερη φυλετική ομάδα είναι οι Μακαρέσε-Μπούγκις, που είναι μουσουλμάνοι. Στα Β ζουν οι Μιναχάσα, οι οποίοι είναι χριστιανοί. Η πρωτεύουσα Ουτζούγκ Παντάγκ (πρώην Μακάσαρ) αποτελεί λιμάνι με ζωηρή κίνηση στο ομώνυμο στενό, ενώ διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο. Ακολουθούν οι Μανάντο, Γκοροντάλο και Παλόπο. Στη Μανάντο βρίσκεται το κρατικό πανεπιστήμιο ενώ ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στις πόλεις Μανάντο, Γκοροντάλο και Ουτζούγκ Παντάγκ. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 και η Κ. έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για καταδύσεις.
Ιστορία. Η Κ. ανακαλύφθηκε το 1512 από τους Πορτογάλους, οι οποίοι ύστερα από λίγο διάστημα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Μακάσαρ. Με τη συνθήκη της Μπάνγκα (1667), η Εταιρεία των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών έκανε προτεκτοράτο ένα τμήμα του νησιού, η κατάληψή του όμως ολοκληρώθηκε μόνο στις αρχές του 20ού αι. Κατά τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο κατελήφθη από τους Ιάπωνες (1942-45). Το 1950 αποτέλεσε μία από τις δέκα επαρχίες της νεοσυσταθείσας τότε Ινδονησίας. Επεστράφη ύστερα στην Ολλανδία και το 1950 αποτέλεσε τμήμα της Δημοκρατίας της Ινδονησίας.
Tυπικές κατοικίες στο εσωτερικό της Κελέβης.
Πράχου, ιδιότυπο ταχύπλοο σκάφος που αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα συγκοινωνίας για τους κατοίκους της Κελέβης.
Dictionary of Greek. 2013.